Gå til innhold Gå til meny Gå til kontaktskjema
Utsiktsbilde over knutepunktet i Drammen og SporX.

Aktuelt

DARK er arkitektene bak SporX

DARK arkitekter har tegnet SporX: — Vi håper det blir et bygg folk blir glad i!

DARK Arkitekter har tegnet og designet SporX og roser byggherrene med å være ambisiøse og nysgjerrige som tør å tenke nytt, i tillegg til å ha en svært målbevisst bærekraftstrategi.

– Det er gøy å få være med å utvikle kremtomta i Drammen og sette preg på denne delen av byen. Strømsø er et fantastisk område, som er både urbant og tett på kollektivknutepunktet.

Gode venner i Drammen

Kontorleder i DARK Drammen, Chamilla Reiersdal er svært engasjert og begeistret for prosjektet. Hun forteller at utviklingen av SporX tikker av mange bokser for DARKs satsningsområder, som blant annet er å satse på innovative og bærekraftige bygg.

– Vi i DARK er veldig nysgjerrige på bruken av massiv- og limtre og gleder oss til å jobbe videre med prosjektet som bygges med kortreiste materialer fra skogene rundt Drammen, foredlet av Splitkon.

Chamilla Reiersdahl

Kontorleder og arealplanlegger i DARK Drammen, Chamilla Reiersdal. Foto: DARK Arkitekter.

 

DARK Drammen er et tverrfaglig kontormiljø etablert i 2019 med arkitekter, interiørarkitekter, landskapsarkitekter og planleggere, hvor målet er å kunne bidra med kompetanse som vil være med å skape gode bygg, bolig- og byutviklingsprosjekter i Drammen.

– Vi begynte å få oss mange gode venner og spennende prosjekter i Drammen. Da var det fornuftig å kunne være mer tilgjengelig lokalt og tettere på kundene våre.

I tillegg til kontoret i Drammen, er DARK Arkitekter godt etablerte i Oslo, Stavanger og Fredrikstad. De er en del av Dark Design Group som også inkluderer Zinc interiørarkitekter og Lark landskapsarkitekter.

Et bygg som vil vare i mange, mange år

Zinc har blant annet vært en viktig sparringspartner i planleggingen av SporX, og bidratt med bevisstheten rundt sirkulær økonomi både utenpå og innvendig i bygget.

– I tillegg til fokuset på materialvalg, transportavtrykk og løsninger for sambruk, har vi vært bevisste på hvilke interiørgrep vi tar. Det er for å maksimere fleksibiliteten og sikre at bygget vil vare i mange, mange år fremover, forteller arkitekt og prosjektleder for SporX, Sebastian Gulliksen Stokkebokjær.  

For DARK handler det også om sosial bærekraft og å skape merverdi for leietakerne og lokalbefolkningen rundt.

– Det er et krav vi alltid har til oss selv, at omgivelsene får noe tilbake, og at byen rundt opplever en merverdi av bygget. Vi må tenke utover selve bygget og hva vi kan bidra med i en større sammenheng.

Derfor har DARK i tegne- og designprosessen lagt vekt på å skape et levende bymiljø rundt et grønt bygg. Med felles funksjoner i første etasje, effektive og fleksible arealer med resepsjon og barception, personalrestaurant og fellesområder. Her skal kollegaer og besøkende kunne møte, spise, skape og innovere.

High-tech svar på gammelt byggemateriale

Bærekraft er et svært vidt begrep og ofte vanskelig å definere. I SporX er bærekraft først og fremst ivaretatt gjennom valg av trematerialet, som ikke i seg selv er noe nytt, men som i moderne byggemetode ofte er valgt bort til fordel for betong og andre støvete materialer.

– SporX bygges i tre på en ny måte. Det er en high-tech foredling av et gammelt og tradisjonsrikt byggemateriale.

Det gir flere fordeler, hvor spesielt et godt inneklima kan fremheves, i tillegg til at det føles rent og sunt, understreker Stokkebokjær.

– Tar du deg en tur på denne byggeplassen vil den føles mye sunnere enn en tradisjonell byggeplass i stål og betong.

DARK Arkitekter var tidlig ute med å ta i bruk den nå kjente metoden for bærekraftsertifisering innen bygg: BREEAM. SporX skal sertifiseres på det høyeste nivået innen BREEAM, som kalles for Outstanding.

– Når man har så store ambisjoner og velger å gå for maks score, dukker det opp en del utfordringer det er givende å løse.

Sebastian Gulliksen Stokkebokjær

Sebastian Gulliksen Stokkebokjær, arkitekt i Dark Arkitekter. Foto: DARK Arkitekter.

 

Nybrottsarbeid på flere nivåer

Nabobyggene var allerede under oppføring da DARK Arkitekter begynte arbeidet med designprosessen for SporX. Derfor lå det allerede viktige føringer fra både Drammen kommune og Vestaksen Eiendom: Bygget skulle bygges i massivtre og det skulle være bærekraftig.

DARK jobbet sammen med et ingeniørteam fra Degree of Freedom for vurdere hvilke muligheter og begrensninger som ligger i massivtre rent konstruksjonsmessig. Dette var viktig informasjon for videre prosess, og noe DARK selv beskriver som nybrottsarbeid.

– Måten vi har designet bygningsdelene på med de to tårnene i ulike høyder, og Glasskåret (glassvolumet) i midten, skaper et estetisk bygg med en sterk vertikalitet, og gode og rause takterrasser. Dette blir med garantert Drammens råeste takterrasse!

Stokkebokjær har selv vært med på å tegne SporX fra start. Han forteller at tanken med designet er at bygget skal oppleves elegant og vertikalt, med en ærlig trekonstruksjon som gir sterke romlige kvaliteter.

 

Sendte e-post til sjefen

DARK Drammen ser for seg at SporX blir et prakteksempel å kunne vise til andre arkitektkontorer på Østlandet. Lokasjonen var også en viktig og avgjørende faktor for DARK.

– SporX ligger bare 2-3 minutter unna Drammen togstasjon. Det er veldig positivt for både kollegaer, samarbeidspartnere og kundene våre. Vi vil alltid velge kollektivtransport eller sykkel der det er mulig, og det får vi til med SporX.

Nettopp derfor var det viktig for arkitektene å få sitte i bygget selv. Da planene var ferdig snekret, sendte prosjektlederen for SporX, Sebastian Gulliksen Stokkebokjær, en e-post til konsernsjefen i Dark Group med klar beskjed om at dette var en sjanse de ikke kunne la være å gripe.

– Siden dette bygget stod klart i 2022 har mange spennende leietakere, inkludert DARK Drammen, flyttet inn i dette fantastiske, bærekraftige signalbygget midt i Drammen. Vi håper dette blir et bygg folk i Drammen blir glad i.

– Også håper vi at det kan være til inspirasjon slik at flere velger å bygge i bærekraftig tre, avslutter Reiersdal.

Relaterte saker

Et høyhus i tre
Et høyhus i tre
10 etasjer med massivtre - Et kontorbygg har sjelden vært nærmere naturen.
Les mer
DARK er arkitektene bak SporX
DARK er arkitektene bak SporX
DARK arkitekter har tegnet SporX: — Vi håper det blir et bygg folk blir glad i!
Les mer
Utsmykning av Sverre Bjertnæs
Utsmykning av Sverre Bjertnæs
I første etasje av SporX vil du bli møtt av omfattende kunstverk signert Sverre Bjertnæs.
Les mer
Gå til innhold