Gå til innhold Gå til meny Gå til kontaktskjema
10 etasjer med massivtre - Et kontorbygg har sjelden vært nærmere naturen.

Aktuelt

Et høyhus i tre

10 etasjer med massivtre - Et kontorbygg har sjelden vært nærmere naturen.

–Da bygget begynte å reise seg på nyåret i 2021, kommenterte folk stadig hvor godt det luktet i området, smiler Per Roar Brox, salgsdirektør i Splitkon. 

 

Nordens mest miljøvennlige

Splitkon er markedsledende i Norge på massive trekonstruksjoner og har en av verdens største fabrikker i sitt slag. Som materialleverandør utgjør de en viktig brikke i etableringen av SporX. 

Prosjektet SporX har som målsetting å være Nordens mest bærekraftige kontorbygg, og har blant annet passivhusstandard og energiklasse A. SporX er bygget i 100 % massivtre og limtre fra grunnmuren og alle 10 etasjer opp. 

 

Kortreist 

Elementene er produsert en halvtime fra byggeplassen, ved Splitkons fabrikk i Åmot i Modum. Massivtre er trelameller som limes sammen til større elementer. Elementene er svært solide, og veier kun en tredjedel av betong.

– Det er uvanlig i vår tid å reise et høyt bygg helt uten bruk av betong over kjellernivå, forteller Brox. 

 

Stort mer bærekraftig kan det vel ikke bli: Plankene som blir bruk i produksjonen er mest mulig kortreist. Ifølge Brox kan du sette en passer på kartet og få plass til treverksleverandørene innenfor en radius på 20 mil fra fabrikken.

Hva bør sies om massivtreets suverene egenskaper når det brukes i et kontorbygg? 

– Her er det mye man kan trekke frem! Tre har styrke, letthet, fleksibilitet, formbarhet og er godt for innemiljø og helse. Splitkon-massivtre er av toppkvalitet, og har mange fordeler som gjør at det blir stadig mer populært. For å nevne noe har det stor bæreevne, god brannsikkerhet, det gir utmerket akustikk og er gunstig for mennesker med astma og allergi. 

 

En god følelse

Brox og kollegene i Splitkon har registrert mye positiv oppmerksomhet rundt prosjektet. 

– Siden tre er et levende materiale, oppnår man en nærhet til det naturlige som ofte forsvinner litt i andre byggeprosjekter hvor stål og betong er rådende. Det virker som om de fleste setter pris på å ha treverk rundt seg, det gir en god følelse.

Hvordan var det for Splitkon å få et slikt prosjekt?

– Det er klart det er et stort signalprosjekt. Det er fint for oss å få vise at det er mulig å bygge virkelig store bærekraftige bygg.  Utover SporX leverer vi nå materialer til store prosjekter som omsorgsboliger, skoler og studentboliger. Det er viktig i et bærekraftperspektiv at vi erstatter betong og stål der vi kan, og vi er glade for å kunne vise hva man kan få til med massivtre. 

Siste saker

Bouvet flytter inn i SporX
Bouvet flytter inn i SporX
Bouvet ønsket et moderne bygg med sterk bærekraftprofil.
Les mer
Sopra Steria flytter inn i SporX
Sopra Steria flytter inn i SporX
Norges største konsulentfirma Sopra Steria etablerer seg i Elvebyen. Valget falt på SporX.
Les mer
Fleksibelt og unikt, midt i Drammen
Fleksibelt og unikt, midt i Drammen
Malling & Co gir deg svaret på hvorfor SporX er så attraktivt blant leietakerne.
Les mer
Gå til innhold